Blog Image

Blogg for 71º nord-klubben

Bloggens hensikt

Oppsummere erfaringer og artige episoder etter turene våre.

Planlegge nye vandreruter.

Dele bilder og oppskrifter med hverandre.

Fiskesuppe og foccaiabrød

Oppskrifter Posted on Sep 03, 2013 20:49

Smakfull fiskesuppe

2 fiskebuljongterning
1 liter vann
1 hakket løk
2 stk selleristenger i små biter
2 poteter i terninger
1 rød paprika i terninger
2 ts paprikapulver
1 ss karri
2 ts kayennepepper
hvitløk etter smak

Kok dette i 30 min. Jevn suppen med 1,5 ss maisennamel i litt vann.Ha i 400 gr. fiskefilet og 200 reker. 200 gr philadelfiaost røres ut i 2 dl. matfløte- ha i suppa til slutt. Skal ikke kokes mer da.

Foccaciabrød

1 kg hvetemel
1 pk tørrgjær
2 ss honning
1-2 ss sukker
1-2 ss salt
ca 9 dl lunkent vann

Soltørkede tomater, fetaost og kuttet oliven has i deigen etter smak/ønske.

Oljeblanding og topping:
1-2 dl olivenolje
1 ts rosmarin
1 ts timian
1 ts oregano
1 ts basilikum
fingersalt

Sikt mel og gjær sammen to ganger- dette er med på å gjøre brødet luftig.
Bland mel, gjør, salt, sukker, honning og vann. Rør sammen til en klissete deig/røre. Ha i det du ønsker av soltørka tomat, fetaost og oliven. Hev under plast i en time.

Lag oljeblandingen- bland sammen oljen med krydderne.

Legg bakepapir i en langpanne og hell den ferdig heva deigen utover. Fordel i formen. La den hvile 15 min før du stikker fingertuppene i olje og stikker mange hull over hele brødet. Skjær også opp foccaciaen før steking, da er det lettere å bryte biter etterpå og oljen fordeler seg godt i brødet. Hell over oljeblandingen og fingersalt tilslutt. Stek på 220 grader ca 15 min, til det har fått gylden skorpe.



Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme

Oppskrifter Posted on Aug 30, 2013 10:44

Oppskrift fra matprat.no



Klare for Finnmarks høyeste fjelltopp!

Høstturer Posted on Aug 29, 2013 23:12

Seks år etter at tre av klubbmedlemmene besøkte Øksfjordjøkulen første gang og oppdaget “nytt land” er vi klare for ny bre- og topptur på jøkulen, til det som nå er fastslått til Finnmarks høyeste fjelltopp. Toppen har fått navnet Eggedalstoppen (dessverre ikke Ergaberget…) og er målt til 1177 moh, to meter høyre enn Loppatinden.

To førere fra Bre og Vandring AS skal føre oss trygt opp breen, fra Jøkelfjorden. Vi er spente og gleder oss veldig!



Er dette Finnmarks høyeste fjelltopp?

Omtale Posted on Aug 29, 2013 22:47

Artikkel fra Altaposten 30. juli 2007

Denne vesle knausen slår Loppatind med fire meter – og er sannsynligvis Finnmarks høyeste fastpunkt.

Punktet ble oppdaget da brefører Oddvar Berge tok med seg fire spreke
damer opp til toppen av Øksfjordjøkelen søndag ettermiddag.

– GPS-en viste 1179 meter, mens Loppatind som kjent er 1175 meter, forteller Berge.

Dagen derpå er det en opprømt Nuvsvåg-mann som tar kontakt med
lokalavisa. Kanskje ikke så rart, for oppdagelsen søndag betyr at
lærebøkene om Norges høyeste topper må oppdateres; Loppatind er neppe
Finnmarks høyeste fjell lenger, den tittelen har sannsynligvis
«Bergeberget» på 1179 moh nå stjålet.

Tint fram i år

– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Først trodde vi det var et dødt dyr
som lå i snøen, men da vi kom nærmere så vi jo at det var et fast
punkt. Knausen som stikker opp av snøen er et par kvadratmeter stor, og
knapt nok synlig. Derfra til breens topp-punkt på 1204 meter er det bare
drøye 50 meter å gå, forteller Berge, som driver selskapet Arctic
Nuvsvåg.

Fra Bergeberget er det et par timers gange bort til Loppatind, som ligger i en annen ende av den store breen.

– Tror du dette punktet er tint fram i år?

– Ja, det tror jeg ganske sikkert. Og jeg tror også vi er de første
til å oppdage knausen, som ligger litt sydvest for toppen av breen,
ettersom det nesten ikke har vært vandring på breen i sommer på grunn av
mye dårlig vær.

Ikke helt nøyaktig

Han tror ikke GPS-en viser 100 prosent riktig høyde, men antar utfra
erfaring at slingringsmonnet neppe er mer enn pluss/minus et par meter –
og dermed innenfor de fire meterne den slår Loppatind med. Det er en
teori fjelltoppekspert Trond Espelund ved fylkeskartkontoret på Hønefoss
støtter.

– Håndholdt GPS er ikke helt nøyaktig, men unøyaktigheten er heller
ikke veldig stor. Jeg tror nok man kan konstatere at man her har funnet
en topp som er høyere enn Loppatind, og dermed Finnmarks høyeste fjell,
sier Espelund til Altaposten.

Også han synes det er spennende med slike oppdagelser. Og i likhet
med Berge tror han det nokså sikkert finnes faste punkter som er enda
høyere under iskappen på jøkelen.

– Man kan nok ikke se bort fra at det oppover mot toppen av isen på
1204 meter ligger topper som rager høyere enn 1179 meter, fastholder
Espelund.

Kan måles

For å måle høyden på det nye punktet nøyaktig, er triometri best
egnet. Men også avansert GPS-utstyr duger. Espelund tror sågar at man
ved hjelp av kikkert kan fastslå om denne knausen er høyere enn
Loppatind.

– Men det betinger at det er fri sikt mellom toppene, klargjør Espelund.

Og det er det, ifølge Berge. Som brefører har han selvsagt også
muligheten til å måle begge toppene med sin egen GPS. Eventuell
GPS-unøyaktighet kan på den måten utlignes.

– Man ser Loppatind fra dette punktet, men jeg springer ikke opp der
med det første for å måle. Det er tross alt en tur som tar 12-13 timer,
og fra punktet vi fant i går er det fort to-tre timers gange bort til
Loppatind, fastholder Berge.

Ifølge Espelund står det ikke noe team klart som kan rykke ut og
kontrollmåle fjell i Norge, og han er derfor usikker på hvordan man skal
få verifisert at det nyoppdagede punktet virkelig er Finnmarks høyeste
fjell.

– Det kan hende vi kan bruke flybilder, det skal jeg sjekke, sier Espelund.



Marinerte kjøttspyd med gresk salat

Oppskrifter Posted on Aug 29, 2013 21:49

Ingredienser

1.5 ts
engelsk sennepspulver

1.5 ts
paprikapulver

1 ts
salt og nykvernet pepper

3 ss
olivenolje

500 g
entrecôte

Gresk salat med vannmelon

150 g
salatblanding

400 g
tomat

4 skiver
vannmelon

0.5 stk
rødløk

20 stk
svarte oliven

100 g
fetaost

1 fedd
hvitløk

3 ss
olivenolje, extra virgin

1 ss
balsamicoeddik

0.5 ts
salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha alt krydderet og oljen til kjøttspydene i en brødpose, gjerne av den typen med zip-lås, og bland det sammen.

Legg kjøttstykket foran deg og klapp det til slik at du får
forhåldsvis rette kanter før du skjærer det i ca. 3 cm brede skiver.
Hvor mange du får, avhenger av hvordan kjøttstykket ditt ser ut.

Legg kjøttet i marinaden og gni marinaden inn i kjøttet. La kjøttet
marineres på kjøkkenbenken i 30 minutter eller i kjøleskapet over natta.
Da kan du vente med saltet frem til grilltidspunktet.

Ta kjøttet ut av marinaden og træ strimlene på grillspyd.

Grill spydene på sterk varme i ca. 3 minutter på hver side.

For salaten vasker og tørker du føst salaten og fordeler den utover
et stort serveringsfat. Skjær opp tomatene og vannmelonen i mindre biter
og rødløken i tynne ringer og fordel over salaten.

Riv hvitløkfeddet på den fineste siden av rivjernet og bland det
sammen med olje, balsamico, salt og pepper. Hell dressingen over salaten
like før servering.

Oppskrift og bilde er lånt fra klikk.no



Innbakt svinefilet med soltørkede tomater

Oppskrifter Posted on Jul 27, 2010 23:12

Oppskrift til 4 personer:

800 g indrefilet av svin

1/2 ts pepper

10 stk soltørkede tomater

1 potte frisk basilikum

ca 8 skiver spekeskinke

2 ss olje

Gni fileten inn med pepper. Hakk tomater og basilikum. Legg spekeskinkene ved siden av hverandre, legg på basilikum og tomater. Videre haes indrefileten oppå. Snurr spekeskinkene rundt fileten. Pensle med olje og brunes raskt på grillen. Plasseres på svakere varme, gjerne under lokk. Skjær fileten i to cm tykke skiver. Serveres gjerne med grønn salat og potetsalat, eller hjemmelaget potetmos.


Oppskrift og bilde lånt fra “Telenor Online Tips og Råd”



Glimt fra Reisadalen

Høstturer Posted on May 23, 2010 09:22

Første bilde er av Imofossen, denne møter vi på under nedstigninga til dalen. Et par artige broer må vi over, først et par tømmerstokker, som sikrest krypes over, deretter ei trygg hengebro for å komme over til Nedrefosshytta. De tre første bildene er tatt i oktober 2003, da Merete, Magda og Rakel gikk turen.

Siste bilde er av Mollisfossen og Rakel på stien i forgrunnen. Dette ble tatt 31. august i 2002, den siste sommerdagen det året, vi (Anne-Britt og Rakel) badet i Reisaelva denne dagen.



Et poetisk førsteinnlegg..

Høstturer Posted on May 20, 2010 00:36

Myrull

Så mjuk og varm, så liten og einsam, men likevel så modig!

Ho står der på den åpne sletta og fortell at hverken regn eller storm kan knekke henne.

Ho nikkar til deg og seier at også det mjuke og varme har styrke..



Next »